Duurzaam bloemist

Speciaalzaak Rianne’s Bloem&kado in Wolvega heeft het predicaat Barometer Duurzame Bloemist ontvangen van Wethouder Roelof Hoen van de gemeente Weststellingwerf. Sinds september mag eigenaar en bloembinder Rianne Meester zich officieel 'Sustainable Florist' noemen. Met dit keurmerk zijn de inkoop van bloemen en planten en de bedrijfsvoering gegarandeerd duurzamer.

Afgelopen zomer heeft bloembinder en ondernemer Rianne Meester haar winkel verduurzaamd. “Dit was het moment. Ik zat goed in mijn personeel, waardoor ik de tijd had om mijn doel te behalen. Ik vind het belangrijk dat we meer rekening houden met het milieu. Als je bijvoorbeeld bekijkt hoeveel plastic er om je heen wordt gebruikt… Soms is dat helemaal niet nodig. Met elkaar kunnen we zulke zaken veranderen.”

Inkoop bloemen en planten duurzaam

Zelf probeert ze waar mogelijk verantwoordere bloemen en planten in te kopen met bijvoorbeeld de keurmerken MPS-A(+) en EKO/Biologisch. “Het hangt sterk van het aanbod af. Maar als ik de keuze heb, dan neem ik die producten zeker. In de praktijk is het overigens wel zo dat sommige kwekers wel duurzaam zijn, maar niet het certificaat hebben.” Momenteel is het verantwoord gekweekte aanbod bij Rianne’s Bloem&kado gemiddeld minimaal 30 procent.

Bestel een duurzamer boeket

Bedrijfsvoering MVO

Daarnaast koopt Rianne onder meer Fairtrade bloemenvoeding in. Het schoonmaken met chloor is ook verleden tijd. Tevens heeft ze een groene energieleverancier, LED-verlichting en het verpakkingsmateriaal is verantwoorder. Denk hierbij aan chloorvrij papier en hernieuwbaar plastic voor om de bloemen en planten. Verder verkoopt ze uitsluitend duurzame bloemenkaartjes en is het orderpapier van verantwoorde herkomst.

Landelijk op naar duurzaam

“Verduurzaming moet zo breed mogelijk worden opgepakt. Door bijvoorbeeld lokaal (in) te kopen, wordt minder verpakkingsmateriaal verbruikt. Ik vind het belangrijk dit naar buiten te brengen naar mijn klanten, ook zakelijk gezien. We moeten er met zijn allen aan geloven”, zegt Rianne. Ze benadrukt daarbij dat de duurzame en innovatieve BloemenboxX die ze aanbiedt, speciaal is ontwikkeld door het landelijke bloemistencollectief FloraNL waarbij ze is aangesloten. Rianne: “Door het hele land kunnen we deze laten bezorgen binnen een netwerk dat met zijn allen op weg naar duurzaam is. Dat is toch een mooi gegeven?”

Meer over zakelijk bestellen